Najlepszy syrop na kaszel robię z tej przyprawy. Przy nim nawet syrop z cebuli wypada słabo

Dodano:
Syrop na kaszel Źródło: Shutterstock / Madeleine Steinbach
W najlepsze trwa sezon na przeziębienia i grypę. Męczący kaszel bywa jednym z dokuczliwych objawów. Domowy syrop z popularnej przyprawy pomoże się z nim rozprawić.

Zima bywa mroźna, śnieżna i piękna, ale też potrafi zaskoczyć zmienną pogodą. Wilgotność, deszcz i wiatr sprawiają, że wiele osób choruje. Wszelkiego rodzaju infekcje i grypa właśnie teraz atakują z podwójną mocą. Chorzy ratują się domowymi syropami. Popularny jest wciąż ten z cebuli. Jednak z męczącym kaszlem najlepiej poradzi sobie syrop z przyprawy, którą mamy w kuchni.

Poznaj zdrowotne działanie goździków

Ulgę w duszącym kaszlu przyniosą goździki. Ta przyprawa zwykle bywa dodawana do kompotów, konfitur i marynat. Dzięki goździkom na smaku zyskują też mięsa, napoje i wyroby cukiernicze. Smak i zapach tej przyprawy jest charakterystyczny i trudno pomylić go z innym. Jest słodki, nieco pikantny i trochę przypomina połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu.

Okazuje się, że goździki są doskonałą bronią w walce z kaszlem. Przyprawa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Zwalcza stan zapalny i doskonale wzmacnia naszą odporność. Oprócz tego goździki są antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki. Te uszkadzają nasze komórki i powodują proces starzenia się organizmu. Ta dobrze nam znana przyprawa obniża również poziom cukru, cholesterolu i podkręca przemianę materii.

Jak przygotować syrop na kaszel z goździków?

Domowy syrop z goździków pomoże zwalczyć ból gardła, kaszel i chrypkę. Przyprawa zawiera eugenol, który ma działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe. Do syropu dodajemy też miód i cynamon. Z kolei te składniki wykazują działanie antybakteryjne i łagodzą podrażnienie błon śluzowych gardła.

Naturalne składniki, z których robimy syrop, pomagają w walce z chorobą i kaszlem. Syrop z goździków, miodu i cynamonu jest prosty w przygotowaniu. Po wymieszaniu składników specyfik należy odstawić na 48 godzin. Po upływie tego czasu już można go stosować. Przyniesie ulgę w bólu gardła, zwalczy duszący kaszel i pomoże wrócić do zdrowia.

Przepis: Syrop na kaszel

Domowy syrop na kaszel z goździków, miodu i cynamonu

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
576

Składniki

  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 8 goździków
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówDo słoika wlej pół szklanki miodu, dodaj goździki i włóż laskę cynamonu. Gdy miód się skrystalizował, należy go lekko podgrzać, by łatwiej wymieszać składniki.
  2. Odstawienie syropuPo wymieszaniu składników syrop odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu wyjmij przyprawy.

Jak stosować syrop z goździków, miodu i cynamonu?

Syrop z goździków, miodu i cynamonu trzeba stosować 2-3 razy dziennie. Można pić go z łyżeczki lub rozpuścić w szklance letniej wody. Miksturę pijemy powoli o stałych porach. W uporaniu się z męczącym kaszlem pomoże nam też herbata z dodatkiem 2-3 goździków.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...